ENGELLİLER HAFTASI

Engelli insanlar günlük hayatta engelli olma durumlarına göre pek çok sorunlarla karşılaşmaktadırlar.

Engelli bireyin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde kendini gösterir.

Engelli İnsanların Günlük Hayatta Karşılaştığı Sorunlar her engel grubunun kendine özgü sorunları bulunmaktadır. Örneğin bir tekerlekli sandalye kullanıcı ile bir işitme engellinin sorunları aynı değildir. Tekerlekli sandalye kullanıcısı için mimari sorunlar birinci sırada gelirken işitme engelliler için mimari şartlar hiçbir şekilde sorun değildir. Biz yinede genel sık karşılaşılan sorunları maddeler halinde sıralayalım.

1-Toplumda tarafından dışlanır ve eksik görülürler.

2-İş bulma ve çalışma güçlüğü çekerler. İşsizlik (yapılan araştırmalara göre engelli bireylerin büyük bir çoğunluğu iş bulmakta zorlanmaktadır)

3-Genellikle elverişsiz mimari yapılara giremezler. Mimari sorunlar (yolların, kaldırımların kamu ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişimine uygun olmaması)

4-Toplumda sosyolojik dışlanmalar psikolojik sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

5-Aile kurma ve akraba ilişkileri geliştirmede zorluk çekerler.

6-Ulaşımda elverişsiz araçlar zaman, enerji ve maddi kayıp yaşanmasına neden olmaktadır.

7-Ailesi tarafından terk edilmesi (Acı olsa da engelli çocuğu olan bazı aileler çocuklarını ya topluma göstermekten utanmaktalar yada onu terk etmekteler.)

8-Eğitim alanlarında elverişsiz sınıflar nedeniyle geri kalma durumları olabilir.

Çevremizdeki engelli bireyleri fark etmek, onlara kaşı duyarlılık geliştirmek, onlara karşı hatalı inanç, düşünce ve davranışları en aza indirgemek için Okulumuzda Engelliler Haftası dolayısıyla tekerlekli sandalye, göz bandı ve baston kullanarak etkinlik düzenlendi. Öğrencilerimiz bu durumun çok zor olduğunu tekerlekli sandalye kullanırken çok zorlandıklarını belirttiler.

16-05-201916-05-201916-05-201916-05-201916-05-201916-05-2019

Yayın: 16.05.2019 - Güncelleme: 12.01.2023 09:27 - Görüntülenme: 151